Goudprijs op een all-time high 

By | 11/08/2020

Een tijdje geleden is de goudprijs op het hoogste punt ooit gekomen. Deze stijging deed zich al een paar maanden voor, maar door de komst van het Coronavirus is het pas echt hard gegaan. We zien dat er veel mensen zijn die zich afvragen hoe het eigenlijk kan dat de goudprijs zoveel is gestegen.  

Wie denkt er nu aan beleggen? 

Je zou zeggen dat bedrijven het lastig hebben, dat de economie stil ligt en dat de mensen echt niet denken aan beleggen. Toch is dit niet helemaal het geval. Het is namelijk zo dat goud eigenlijk altijd wordt gekocht in een periode waarin de aandelen niet echt opschieten. De vraag hoe hoog de goudprijs staat is dus zeker relevant in deze periode.  

Op dit moment ligt de aandelenkoers voor veel bedrijven lager dan normaal. Dit heeft ervoor gezorgd dat mensen in goud zijn gaan beleggen. De kans is groot dat dit de komende maanden nog wel door zal gaan, met als gevolg dat de goudprijs verder stijgt.  

Goud is een schaars goed 

Het bijzondere aan goud is dat de goudprijs niet is gebaseerd op de prestaties van een bepaald goed. Dit in tegenstelling tot de aandelenmarkt, dit is namelijk een weerspiegeling van de economie. Goud is een schaars goed, er is maar een beperkte hoeveelheid goud te vinden.  

Dit brengt met zich mee dat de goudprijs over het algemeen vrij stabiel blijft over de jaren heen. Tenminste, als niet iedereen in een keer massaal goud koopt. Het feit dat mensen nu veel goud kopen laat zien dat zij er niet op vertrouwen dat de economie snel op zal pakken.